فهرست مطالب

فصلنامه فرایند مدیریت و توسعه
سال نوزدهم شماره 1 (پیاپی 64، پاییز و زمستان 1384)

  • بهای روی جلد: 80,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1384/07/03
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فرج الله رهنورد، میراحمد حسینی صفحات 7-18
    به منظور تدوین برنامه جامع اشتغال و همچنین توجه بیشتر به عامل اثرگذار، شناسایی عوامل کلیدی توفیق در ایجاد اشتغال در بخش صنعت از اهمیت خاصی برخوردار است. از آنجا که عوامل زیادی در ایجاد اشتغال در بخش صنعت تاثیر می گذارد. دستیابی به هدف (عواملی که بیشترین تاثیر را می تواند در ایجاد اشتغال داشته باشد) بدون شناسایی علمی و دقیق عوامل کلیدی توفیق امکان پذیر نخواهد بود. تحقیق حاضر که از نوع پیمایشی است در همین ارتباط در بخش صنعت استان آذربایجان شرقی انجام گرفته است. براساس یافته های این تحقیق، صد عامل موثر در ایجاد اشتغال در این بخش شناسایی شد و سپس مورد نظر سنجی قرار گرفت. با استفاده از تکنیک تحلیل عاملی، عوامل مورد نظر به ده عامل کلیدی اثرگذار تقلیل و رتبه بندی شدند. یافته های این پژوهش نشان می دهد که «عامل بهبود مدیریت در بخش صنعت» مهمترین عامل کلیدی موثر در ایجاد اشتغال است.
    کلیدواژگان: عوامل کلیدی توفیق، اشتغال کامل، نظریه های اشتغال، استراتژی اشتغا
  • محمدحسین یارمحمدیان، سوسن بهرامی، جهانگیر کریمیان صفحات 19-26
    امروزه نیروی انسانی ماهر و کارآمد نه تنها عامل تحول و پیشرفت اجتماع شناخته شده بلکه جایگاه محوری در سازمان های پیدا کرده است. پس، موفقیت و دستیابی به اهداف سازمان ها تنها در سایه نیروی کار با کیفیت بالا تامین می شود. دو عامل اساسی در اعمال مدیریتی، یکی انسان و دیگری نظامهای عملیاتی سازمان است. از آنجا که نظام های عملیاتی را در انسان ها به اجرا در آورند، بنابراین مهمترین سرمایه هر سازمان همان نیروی انسانی آن است. بدین لحاظ، مدیران هوشمند، به خوبی می دانند که هر قدر در زمینه توسعه و ارتقای نیروی انسانی سرمایه گذاری کنند، کارآیی و برتری سازمان خود را تضمین خواهند کرد. کمیت و کیفیت نیروی انسانی در سیستم بهداشت و درمان اهمیت ویژه ای دارد، زیرا منابع انسانی این سیستم تاثیر بسزایی بر سلامت جامعه و مردم خواهند داشت. مدیریت منابع انسانی با بینشی سیستماتیک و تدابیری موثر در زمینه جذب، نگهداری، بهسازی، و کاربرد مطلوب منابع انسانی، انسان هایی با توانایی و شخصیت و خلق و خویی متناسب با فرهنگ و ماموریت سیستم بهداشت و درمان در اختیار آن قرار می دهد. یکی از شیوه های مدیریت منابع انسانی، مدیریت عملکرد است. با اتخاذ رویکردی سیستماتیک به تعیین اهداف استراتژیک، تعیین شاخص ها،جمع آوری و تحلیل و گزارش دهی داده ها و به کارگیری آنها، این مدیریت در نهایت به بهبود عملکرد سازمان می انجامد. مدیریت عملکرد فرآیندی است که کارکنان و مدیران را از طریق کنش متقابل هدف های اجرایی، معیار پاسخگویی و کردارهای تکامل یاینده برای بهبود مهارت ها و عملکردآینده به تلاش فرا می خواند. امروزه مدل ها و ابزارهای متنوعی در مدیریت عملکرد وجود دارد. طراحی و استقرار برنامه مدیریت عملکرد مستلزم پیروی از یک طرح و الگوی عملی مشخص است، به طوری که انتخاب و تدوین مدل ها و ابزارهای مدیریت عملکرد می تواند باعث تسهیل و افزایش دقت و اعتبار این فرآیند شود. از جمله می توان به مدل های دفتر حسابرسی کانادا، سازمان بهداشت جهانی، مدل سرآمدی، مدل خطی درون داد و برونداد و. .. اشاره کرد. بدین لحاظ، با درک و شناخت دقیق مدل ها و ابزارهای مدیریت عملکرد و چگونگی به کارگیری آنها می توان عملکرد سازمان را بهبود بخشید و بر کارآیی و اثربخشی آن افزود. در این مقاله به بررسی و مقایسه این مدل ها خواهیم پرداخت.
    کلیدواژگان: مدیریت عملکرد، مدل های مدیریت عملکرد، مدیریت منابع انسانی، منابع انسانی، ابزارهای مدیریت عملکرد، مدل دفتر حسابرسی کانادا، سازمان بهداشت جهانی، مدل سرآمدی، مدل خطی درون داد و برونداد
  • محمدرضا حمیدی زاده صفحات 27-40
    این تحقیق برای شناخت سازه های سازمانی نظام بانکی کشور وتعیین نوع ساختار آن در حوزه پنج بانک تجازت، سپه، صادرات، ملت و ملی صورت گرفته است. جامعه آماری تحقیق را این پنج بانک شکل می دهند که از نظر تعداد شعبه ها و کارکنان در شهریور 1380 حدود 80 درصد پوشش صفت مورد مطالعه در سطح کشور را دارا بوده اند.
    نوع تحقیق بر اساس هدف، توسعه ای بر اساس روش، توصیفی علی- مقایسه ای و اقدام پژوهی است. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه-هایی در زمینه مولفه های طراحی ساختار بانک در چارچوب ترجیحات کارکنان و مشخصه کنونی بانک از زاویه ارگانیکی و مکانیکی استفاده شد. در تجزیه و تحلیل داده ها و تحلیل یافته ها از شاخصه های توزیع حد متوسط ها و پراکندگی، بهنجارسازی مولفه ها و نیز آزمون ناپارامتری فریدمن برای تعیین پذیرش یا رد تفاوت میزان سازه های موجود در ساختار کنونی نظام بانکی استفاده شد. بر اساس یافته-های تحقیق، بانک تجارت با 62/37 واحد بالاترین سطح ترجیحات کارکنان در کار را داشته که این اندازه در دامنه ساختار ارگانیکی جای می گیرد و بانک صاردات با سطح ترجیحات 96/22 از سطح ساختار مکانیکی فاصله بیشتری داشته و نسبت به سایر بانک ها از سطح ارگانیکی بالاتری بهره مند است. در حالی که هر پنج بانک دامنه مشخصه ساختاری آنها بین 86/32 و 3/20 است که نشانگر وضعیت تلفیقی بر حسب نوع کار از هر دو نظام مکانیکی و ارگانیکی است.
    کلیدواژگان: ترجیحات کارکنان در کار، سیستم ساختار سازمانی، ابعاد سازمانی، شکاف انتظارات
  • مهدی مهدوی، علی کاوه راد صفحات 41-45
    استرس از پیامدهای فعالیت های روزانه کارکنان سازمان های دولتی و خصوصی است. این عامل در بحث های سازمانی جایگاهی خاص دارد زیرا اغلب، هزینه های بسیار سنگینی را بر سازمان ها تحویل می کند. هدف از اجرای این تحقیق، شناخت عوامل کاهنده فشارهای عصبی و روانی (استرس) در محیط سازمانی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه تهران و نیز شناسایی شیوه های افزایش ضریب ایمنی و مهار کردن خطرهای ناشی از شغل در سازمان برای مهار فشار عصبی و روانی کارکنان است. پرسش های این تحقیق عبارت اند از: عوامل کاهنده فشارهای عصبی در شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه تهران کدام اند؟ متغیرهای تشکیل دهنده مدل اکتشافی کاهش فشار عصبی و سهم هر عامل در تشکیل مدل چیست؟ و رتبه بندی این عوامل چگونه است؟ پژوهش حاضر به روش توصیفی است و برای نمونه گیری از روش نمونه گیری تصادفی استفاده شده است. جامعه آماری مورد مطالعه این پژوهش 1037 نفر از کارکنان شرکت مذکور بوده است که 320 نفر به عنوان نمونه انتخاب شده اند. پرسشنامه، ابزار گردآوری اطلاعات و مدل تحلیل عاملی مهم ترین آزمون مورد استفاده در این پژوهش است. برای سنجش پایایی پرسشنامه یاد شده از روش آلفای کرونباخ و برای سنجش-روایی آن از طراحی پرسشنامه بر پایه مدل نظری و پیشینه پژوهش و همچنین راهنمایی صاحبنظران و کارشناسان و توزیع محدود پرسشنامه استفاده شده است. یافته های پژوهش حاکی است که پنج عامل موثر در کاهش فشار عصبی کارکنان در شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه تهران به ترتیب اولویت عبارت اند از: کاهش دغدغه کارکنان نسبت به سرنوشت آتی خود، افزایش مشارکت کارکنان در تصمیم گیری های مدیریتی، توجه به وضعیت کاری و مهارتی کارکنان، گسترش شایسته-سالاری در سازمان، و اجرای مدیریت زمان در سازمان.
    کلیدواژگان: فشارهای عصبی و روانی (استرس)، عوامل کاهنده استرس، عوامل استرس زا
  • حسن لباف، محمدرضا دلوی صفحات 46-57
    در جهان پر تحول امروز، موفقیت سازمان ها در دستیابی به اهداف و سطح عملکرد مطلوب بیش از هر چیز به توان سازگاری آنها با محیطی پویا بستگی دارد. از این رو، اتخاذ راهبردهایی که بقای سازمان را تضمین کند تنها به مدد اعمال مدیریت اثربخش که در پرتو شناخت مولفه های محیطی صورت گیرد امکان پذیر است. هدف این مقاله، بررسی و تحلیل نحوه تاثیرگذاری مولفه های محیطی، به ویژه مولفه های فرهنگ ملی، بر فرهنگ کار درون سازمان ها و نتیجتا بر شکل گیری سبک های مدیریت بومی در کشورهای در حال توسعه است. در این باره چارچوبی ارائه شده است که ضمن تشریح این مولفه ها فرایند این تاثیرگذاری را تجزیه و تحلیل می کند. در ادامه، ضمن بررسی ویژگی ها و تفاوت های محیطی کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه و با استناد به مطالعات تجربی در این زمینه، نتیجه گیری می-شود که آن دسته از الگوهای مدیریت که برگرفته از ویژگی ها و ارزش های فرهنگ ملی هر کشور است می تواند متضمن اثربخشی و موفقیت سازمان ها در کشورهای در حال توسعه باشد. در این صورت برشناخت و تدوین ابعاد نظری و عملی الگوهای مدیریت بومی به عنوان یکی از ضرورت های تحقیقاتی در سطح ملی تاکید شده است.
    کلیدواژگان: مدیریت بومی، فرهنگ سازمانی، فرهنگ کار، کشورهای در حال توسعه
  • صاحب بدری پشته، حمیده برزن صفحات 58-67
    تعارض، پدیده اجتناب پذیر زندگی سازمانی است. بی توجهی به موضوع تعارض، آثار سوء سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و از بین رفتن تعارض و پویای موسسات را به دنبال خواهد داشت. هدف نهایی مطالعه حاضر عبارت است از: 1) بررسی وضعیت موجود و اندازه گیری میزان تعارض شغلی بین کارکنان موسسات دولتی؛ 2) سنجش ساختار سازمانی از سه بعد رسمیت، پیچیدگی و تمرکز؛ 3) بررسی ارتباط بین میزان تعارض با هر یک از سه بعد ساختار- رسمیت، پیچیدگی و تمرکز-؛ 4) تعیین شدت و ضعف رابطه هر یک از سه عامل مذکور با میزان تعارض.
    در پژوهش حاضر، عوامل و نشانه های به وجود آورنده تعارض به سه گروه فردی، گروهی و سازمانی تقسیم و شاخص های اندازه گیری در مدل مفهومی طرح گردید. در طرح سئوالات مربوط به تعارض از پرسشنامه دوبرین استفاده شد. جامعه آماری مورد مطالعه، 25 موسسه دولتی شهرستان آستارا بود که جهت سنجش میزان تعارض،110 پرسشنامه بین کارکنان و جهت سنجش ابعاد ساختار 25 پرسشنامه بین مدیران با روش نمونه گیری چند مرحله ای توزیع شد. از 110 پرسشنامه سنجش تعارض، 97 پرسشنامه و تمامی 25 پرسشنامه سنجش ابعاد ساختار تکمیل و اعاده شد. اعتبار پرسشنامه با روش آزمون مجدد و محاسبه ضریب آلفای کرونباخ همچنین روایی پرسشنامه از طریق آنالیز واریانس تایید شد. از تجزیه و تحلیل پرسشنامه ها، 4 گروه امتیاز مربوط به میزان تعارض، پیچیدگی، رسمیت، و تمرکز برای هر موسسه به دست آمد که با استفاده از رگوسیون چند متغیره و آزمون F برابری میانگین ها و محاسبهT و تعیین درجه ی اهمیت و سطح معناداری فرضیه-های پژوهش مورد سنجش واقع شد. یافته های پژوهش بدین قرارند: 1) به طور کلی بین ساختار سازمانی و میزان تعارض رابطه وجود دارد؛ 2) موسسات دولتی با عناوین شغلی بالا، سطوح سلسله مراتب بیشتر، تعداد مکان های فیزیکی زیادتر، تعارض شغلی بیشتری دارند؛ 3) با افزایش مقررات و دستورالعمل ها و روش های انجام کار به صورت مکتوب و مدون و کنترل برای رعایت استانداردها، میزان تعارض شغلی افراد نیز افزایش می یابد؛ 4) بین میزان تمرکز و تعارض در موسسات دولتی رابطه ای ضعیف وجود دارد که به کل جامعه قابل تعمیم نیست؛ 5) از بین سه عامل ابعاد ساختار به ترتیب عامل پیچیدگی، تمرکز و رسمیت بیشترین رابطه را با تعارض داشتند.
    کلیدواژگان: تعارض، رسمیت، پیچیدگی، تمزکز، تعارض سازنده، تعارض ویرانگر
  • مجتبی رجب بیگی صفحات 68-78
    در این مقاله سعی شده است تا با بررسی همه جانبه رویکرد سازمان یادگیرنده و مطالعه فلسفه، مبانی، اصول، ابزار و روش های اجرایی آن، شرایط مطلوب را برای استفاده از این رویکرد در اینجا تحول سازمانی به دست آورد. بررسی ریشه های تاریخی این رویکرد، نشان می-دهد که در پیدایش این رویکرد، مباحثی چون یادگیری سازمانی، نگرش سیستمی و روانشناسی فردی و اجتماعی نقش اصلی را ایفا می کند. فلسفه این رویکرد، یادگیری مستمر افراد سازمان در جهت شناسایی محیط و سازگار کردن راهبرد سازمانی با این محیط است. نگرش سیستمی، توانمندسازی، آزادی اندیشه، کارگروهی و رهبری، اصول این رویکرد را تشکیل می دهند. ابزار معینی برای اجرای این رویکرد در سازمان پیش-بینی نشده است، ولی هر گونه راهکاری که به توسعه دانش جمعی منجر شود، نقش به سزایی در این زمینه خواهد داشت.
    کلیدواژگان: سازمان یادگیرنده، یادگیری سازمانی، تحول سازمانی، مدیریت تغییر
|
  • Farajullah Rahnavard, Mirahmad Husseini Pages 7-18
    Devising a comprehensive employment plan and determining factors impacting this plan entail recognizing key factors contributing to the overall success of employment generation efforts in the industrial sector: As numerous factors affect this process، it would be impossible to reach the abovementioned objective without a scientific and meticulous attempt to define key factors in this area. The present research has been conducted in the industrial sector of the East Azerbaijan province. Research findings yielded one hundred factors affecting employment in this sector. These factors were then grouped in ten categories using the factor analysis technique. The study found that «improved management in the industry sector» has a major effect on employment generation.
    Keywords: Key factors for success, full, time employment, employment theories, employment strategy
  • Mohammad Hussein Yarmohamadian, Susan Bahrami, Jahangir Karimian Pages 19-26
    ‍Competent and efficient manpower fosters any given societys development and advancement and، as such، plas a pivotal role in any organization. Highly qualified workforce insures that organizations succeed and reach their goals. Management hinges on manpower and operative systems. As human beings run the operative systems. As human beings run the operative systems، the workforce is deemed as the most important asset of any organization. Perceptive managers are well aware of the fact that the more they invest on manpower development their organization''s efficiency and superiority. Manpower also plays a prime role in the health and treatment system، since the workforce leaves a dramatic impact on the people and the community''s health. Adopting a systematic outlook and using effective measures to recruit، retain، train، and optimally utilize the manpower enable the human resources to provide the sector with dedicated personnel. Human resource management also embarks on performance management. By adopting a systematic approach toward determining strategic objectives، defining the parameters، collecting،analyzing، utilizing، and reporting the inputs and using these data، performance management ultimately leads to improved performance in the organization. Performance management is a process which calls on the employees and executives to interact in relation to executive objectives to interact in relation to executive objectives، accountability، and developmental activities to boost future skills and performance. Today، Performance management utilizes diverse models and tools. Designing and enforcing the performance management plan entails following a specific academic plan and model، linear input and output model. Understanding the performance management models and tools can lead to improved performance in the organization and enhanced efficiency and competence. This article will review and compare these models.
    Keywords: performance management, performance management models, human resource management, human resources, tools for performance management, Canadian auditing model, World Health Organization, excellence model, linear input, output model
  • Mohammad Reza Hamidizadeh Pages 27-40
    The present research has been conducted to determine the organizational structures of the country's banking system and how it operates in five major domestic banks: Tejarat, Sepah, Saderat, Mellat, and Melli banks. Data needed for the study is obtained from these five banks which made up 80 percent of the Iranian banking system in 2001 in terms of numbers of branches and employess. The current study is developmental in objective, causal-descriptive-comparative and practical in approach. Data was collected using questionnaires about designing the banks in accordance with the employee's preferences and the bank's exsting features from the organic and mechanic perspectives. Data analysis was done using mean distribution, improving the factors, and Friedman's non-parameter test to accept or reject the existing features of Iran's banking system. The findings indicate that Tejarat Bank had the highest employee staisfaction rate standing at 37.62. With a 22.96 satisfaction rating, Saderat Bank showed the biggest gap with the mechanical structure and as compared to the other banks enjoyed the highest organic level. The five banks in this study ranged between 32.86 to 20.3 which indicate a blend of the mechanical and organic systems based on each bank's type of work.
    Keywords: employee's preferences, organizational system, organizational dimensions, gaps in expectations
  • Mehdi Mahdavi, Ali Kavehrad Pages 41-45
    Stress is a major outcome of daily routines of employees of both public and private organizations. Stress holds a special place in discussions pertaining to the organization, since it often inflicts heavy costs on the organization. The aim inflicts heavy costs on the organization. The aim behind the present research is to identify factors reducing stress in Tehran's National Oil Products Distribution Company, as well as determining how to increase resistance against stress in the organization. The research aims at answering questions such as what factors reduce stress in Tehran's National Oil Products Distribution Company? What are the variables forming the exploratory model of reducing stress and what role does each play in establishing the model? How are these factors categorized? This research is descirptive and uses random selection. The study focuses on 1,037 employees of Tehran's National Oil Products Distribution Company, of whom 320 were chosen as the test group. Questionnaires, data collection tools, and factor analysis model were the most important tests used in this study. Cronbach's Alpha approach was used to test the questionnaire's reliability, and its validity was determined based on the theoretical model, as well as, consultation with experts and limited distribution of the questionnaires. Findings indicate that five factors contribute to reducing stress among the employees of Tehran's National Oil Products Distribution Company. These are in order of their importance: reducing employee's concern about their future, increasing employees, involvement in decision increasing employees, involvement in decision making, focusing on the employees, work and skill levels, boosting meritocracy in the organization, and implementing time management.
    Keywords: stress, factoros reducing stress, factors causing stress
  • Hasan Labbaf, Mohammadreza Dalvi Pages 46-57
    In today's rapidly developing world, the success of organizations in reaching their goals and optimal performance level is inextricably linked with their ability to go along with a changing environment. As such, adopting strategies that would insure the organization's survival hinges on an effective management that recognizes environmental factors. This article aims at studying and analyzing that impact of environmental factors, especially those related to national culture, on the work ethics in the organizations and ultimately on shaping countries. A framework has been made which not only explains these features but also determines how they impact the process. Studying the environmental features and differences of developing and developed countries and relying on empirical studies in this field yields the conclusion that management models that emerge from the national cultures can insure the efficiency and success of organizations in the developing states. As such, it is exigent to identify and devise the practical and theoretical dimensions of ethnic management models as a research requirement at the national level.
    Keywords: ethnic management, organizational culture, work ethics, developing countries
  • Saheb Badri Poshteh, Hamideh Barzan Pages 58-67
    Conflict is inevitable in the organization. Neglecting confliction. Neglecting conflict will result in adverse political, social, and economic impacts,destroying the organization's balance and dynamism. The ultimate aim of the present study is as follows: assessing the status quo and measuring the job conflicts among employees of state-owned bodies evaluating the organization from the three dimensions of formality, complexity, and concentration studying the relationship between conflict and each one of the three dimensions of formality, complexity,and concentration determining the impact of each factor on conflict The present research divides the factors leading to conflict into individual,collective,and organizational and presents an inferential model for measurement. The Dobrin questionnaire model has been used to assess conflict. Subjects were from 25 state-owned bodies in Astara province. To assess conflict, 110 questionnaires were given to employees and to assess the dimensions of structurd, 25 questionnaires were given to the managers using the multi-level selection model. 97 or the 110 questionnaires given to employees and all the ones given to the executives were filled and returned. The reliability of the guestionnaires was determined using Cronbach's Alpha method, and the validity was determined using variance analysis. Data analysis yielded 4 categories for conflict, complexity,formality, and concentration for each institution. These were evaluated using the multiple variable regression, F test, and T calculation, as well as determining the importance and meaningfulness of the research hypotheses. Findings are as follows: In general, there is a relationship between the organization's structure and level of conflict. Job conflict is higher in state owned bodies because of higher job positions, more hierarchies, more locations. Job conflict increases with increased rules, regulations, as well as written directions on how to do the job and abide by the standards. There is little connection between concentration and conflict on state-owned bodies and cannot be generalized for the entire population Complexity, concentration, and formality respectively have the highest relationship with conflict.
    Keywords: conflict, formality, complexity, concentration, constructive conflict, destructive conflict
  • Mojtaba Rajabbaigy Pages 68-78
    This article attempts to conduct an all-embracing survey of the learning organization, as well as its philosophy, principles,tools, and implementation methods to create fit conditions to enforce it to foster development in the organization. A study of the historic roots of this approach indicates that issues such as organizational learning, systemic outlook, and individual and social psychology play a major role in creating this approach. The philosophy behind this approach is to offer continual learning for the employees to identify the needed environment and create compatibility between the organization's strategy and this environment. This approach is founded on the principles of systemic outlook, empowerment, free thought, collective work and leadership. No specific tools have been determined to enforce this approach in the organization. Hawever, any approach that would advance collective advancement will have a major role in this area.
    Keywords: learning organization, organizational learning, development in the organization, change management